Çözümler - SAĞLIK

   RFID teknolojisinin sağlık sisteminde kullanmaya yönelik geliştirdiğimiz Rfsis sağlık çözümleri projesi Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.

   Rfsis sağlık çözümleri projesinde hastalara hastaneye giriş yaptıkları anda RFID kartlar ya da RFID etiketli bileklikler hastalara verilir. Hastalara verilen RFID etiketler hastanın kişisel bilgilerini kan gurubu, önemli hastalıkları, alerjisi olduğu ilaçlar, kullanması zorunlu ilaçlar gibi temel sağlık bilgilerini ve vatandaşlık numarasını bulundurur. Hastanın geçirdiği operasyonlar, kendisine uygulanan tedaviler, verilen ve kullanılan ilaçlar, uygulanan tahlil ve test sonuçları gibi veriler hastaların RFID kartlarına tanımlanır. Bu tanımlama işi kendimiz tarafımızdan geliştirilen moduller ve PDA lar aracılığıyla yapılır. Doktorlar RFID okuyucu özelliği olan PDA’lar sayesinde hastaya uyguladığı tedavileri, verdiği ilaçları hastanın RFID kartına tanımlar. Hasta başka bir doktora gittiğinde de hastanın yeni doktoru RFID kartı, okuyucu aracılığıyla okuyup hangi tedavilerin uygulandığını hangi ilaçların alındığını öğrenip teşhis etmede kolaylık elde etmiş ve zaman kazanmış olur. Kaybolan test sonuçlarından dolayı aynı testlerin tekrar tekrar uygulanması ve hastaların bundan rahatsız olması da önlenmiş olur.


   Rfsis sağlık çözümleri sistemi sayesinde doktorlar hastalara verilecek ilaçları, uygulanacak ilaç dozajlarını hastaların RFID kartlarına tanımlar, hemşireler RFID okuyucular ile bu bilgilere ulaşır ve hastalara olması gereken dozajda ve sıklıkta ilaçları uygularlar. Hemşireler hastalara uyguladığı ilaçları, dozajları hastaya uyguladığı anda hastanın RFID kartına tanımlar doktor hastaları gezerken kablosuz RFID okuyucusuyla bu bilgilere ulaşır ve kontrol eder. Bu sayede yanlış ilaç, yanlış dozaj, ve yanlış zaman gibi hayati aksaklıkların önüne geçilmiş olur.

   Bu sistemde doktorların, hemşirelerin ve sağlık personelinin de kendi kişisel bilgilerini içeren RFID kartı olması düşünülmüştür. Doktorlar, Bu kart sayesinde hastane girişinde, çıkışında, laboratuar girişlerinde, ameliyathane girişlerinde bulunan bizim geliştirdiğimiz RFID okuyucular ile giriş çıkışlarını gerçekleştirirler. Giriş yapılacak noktalar kartlara tanımlanarak girilmemesi gereken noktalara izin verilmez, çalışanların giriş çıkış saatleri belli olup sistemde gözükeceğinden takip ve değerlendirmede kolaylık sağlanmış olur.

   Şu an sağlık sisteminde kullanılmakta olan yeşil kart, sağlık karnesi gibi uygulamalar vatandaşlık numarasıyla birlikte kullanılabilmektedir, RFID kart vatandaşlık numarasını da içereceğinden tek bir kartta bütün uygulamalar birleştirilebilmektedir. Bu sayede sağlık hizmetlerinde ekonomik kazanımlar yaratılmaktadır.

    Bu sistem hastanelerdeki mevcut sistemlere de kolaylıkla entegre edilebilmektedir. Hastanelerin kullanmakta olduğu hastane yazılım sistemlerine çok büyük değişiklikler gerektirmeden uygulanabilmektedir. Bu yönüyle de ekonomik çözümler sunmaktadır.